"Les Clinicoeurs de la Salm" All rights reserved Copyright 2022

Les Clinicoeurs de la Salm v.z.w.

Nieuw geïnstalleerd in het hart van Vielsalm, Place de Salm,2 (vanaf deze plaats neemt u 4 trappen richting het meer of neemt u de buitenlift naar de -2), heet de vzw Les Clinicœurs de la Salm u welkom in haar gloednieuwe lokalen.
De covid-periode betekende een nieuw keerpunt voor deze jonge non-profit organisatie die zichzelf opnieuw moest uitvinden met behoud van haar eerste doelstellingen: kinderen en bejaarden een luisterend oor bieden, aandacht, troost, een glimlach, vreugde en gelach.
Aangezien afspraken in tehuizen en ziekenhuizen sterk beperkt of zelfs verboden zijn, komen de verschillende vrijwilligers, nog steeds gemotiveerd door deze primaire doelstellingen, steeds meer in actie, om welzijn te bieden aan allen die lijden, zich alleen voelen of gedesoriënteerd zijn in deze moeilijke tijden.
Aanvankelijk sloten verschillende vrijwilligers, die deskundig zijn in naaien, zich bij het team aan om beschermingsmaskers te maken voor de pediatrische afdeling van het CHRAM Malmedy of voor iedereen, die niet weet hoe er een te krijgen.
De "klinitalenten", die reeds zeer actief waren in de vervaardiging van therapeutische voorwerpen (tulbanden voor oncologie, interactieve schorten, zintuiglijk speelgoed voor kinderen, enz.) en in de vervaardiging van talrijke gevarieerde en thematische voorwerpen (Kerstmis, Valentijn, Pasen, enz.), hebben een nieuwe impuls gekregen.
Deze dynamiek werd nog versterkt door de aankoop door de A.S.B.L. van een woning, waardoor zij elkaar daar kunnen ontmoeten en ook hun produkten kunnen verkopen om hun verschillende projecten te financiëren.

In deze periode van pandemie vindt de A.S.B.L LES CLINICŒURS de la Salm zichzelf opnieuw uit!

Intergenerationeel

In relatie

Zittend dansen
Schoonheidsspecialiste


Dierenbezoek
Hulp bij maaltijden
Knutselen

Verlichten/stimuleren door de vijf zintuigen

Voor Kerstmis kregen de kinderen van de oncologieafdeling van het Citadelle-ziekenhuis in Luik knuffelhondjes die gemaakt waren volgens de voor deze afdeling geldende veiligheidsnormen, terwijl de dames die chemotherapie ondergingen in de oncologieafdelingen van de ziekenhuizen van Malmedy en Citadelle mooie tulbanden en mutsen kregen, gemaakt door de vrijwillige naaisters. Deze gaven hen zo, de wens om mooi te zijn voor de feestdagen.
Op verzoek van de afdelingen gastro-oncologie, neonatologie en kinderoncologie gaat de A.S.B.L. stoma-riemen en slaapzakken maken, alsmede 9 modellen petten, baretten en slabbetjes.
Er kan worden gezegd dat er tijdens deze lange periode van angst en onrust, veel solidariteit is getoond voor veel mensen, vooral de zieken en de meest kwetsbaren in onze samenleving. Vrijwilligers uit andere dorpen stellen hun verschillende talenten en tijd ten dienste van een zeer goed doel. Er zijn ook talrijke samenwerkingsverbanden met andere organisaties tot stand gekomen, met name met het Relais de Malmedy, La Roseraie de Nivezée, l'Andage de Bastogne, enz.)
Elk van de leden die ondanks alle beperkingen nog steeds bereid waren mee te werken, nam tijdens de pandemie deel aan andere taken.
De "cliniznoezs", een andere tak van de A.S.B.L., hebben de handen uit de mouwen gestoken en deelgenomen aan de exploitatie van de winkel, die juist tijdens de kerstperiode een gunstige periode heeft doorgemaakt.
Ze zetten allemaal hun vaardigheden in voor de gemeenschap. Het is een gezamenlijke inspanning, waarbij iedereen zijn steentje bijdraagt, hetzij door het aanbieden van hun arbeid, hun talenten, door een financiële donatie of een schenking van materiaal (wol, stof, materiaal dat nuttig is voor de verschillende projecten, enz).
Deze nieuwe ruimte van leven, want ja er is leven! , opent haar deuren elke woensdagmiddag, vrijdag en zaterdag (zie schema op FB) om haar vrijwilligers te verwelkomen maar ook alle klanten of sympathisanten die de A.S.B.L. willen steunen in haar projecten.
Iedereen wordt een warm welkom geheten, door de twee steunpilaren, Suzanne en Luc. Zij zorgen er samen voor, met alle aanwezigen, dat er een vriendelijke en gemoedelijke sfeer ontstaat, zodat iedereen die langskomt zich op zijn gemak voelt. De deuren staan ook wijd open voor iedereen die een praatje wil komen maken, wil doe-het-zelven of zich gewoon wil amuseren, uit zijn eenzaamheid wil komen (met inachtneming van de sanitaire regels van het moment, het dragen van een masker is verplicht), vriendelijke mensen wil ontmoeten, een kopje koffie wil drinken, enz.
Er is ook een snoezelruimte ingericht, waar in de toekomst, kinderen met een handicap of bejaarden zullen kunnen worden opgevangen. Deze veilige en aangepaste ruimte zal hen in staat stellen hun zintuigen te prikkelen en te profiteren van een aangepast en stimulerend contact om deze zintuiglijke ervaring ten volle te beleven.
Er is geen tekort aan projecten, en ook geen tekort aan werk. Moed, vastberadenheid, solidariteit en talent zijn er allemaal en samen werken ze hard om hun mooie motto werkelijkheid te laten worden:
"het zoetste geluk is het geluk dat we delen".
Laten we hopen dat deze jonge ASBL nog lang voor veel geluk zal kunnen zorgen.
Aarzel niet, kom naar de Place de Salm of steun hen door een donatie.
U kunt zich ook bij hen aansluiten op Facebook  (clinicœurs ASBL of clinicoeursdelasalm - klik "Contact").
De vereniging is nu gemachtigd om "duo-legaten" te ontvangen en mag sinds januari een fiscaal attest afgeven voor de aftrekbaarheid van giften van 40 euro en meer.